Volontär i Tanzania

För oss i Sverige är det en självklarhet att barn får gå i skolan, att vi har tak över huvudet och att vi har rent vatten i kranen. Men så ser inte verkligheten ut för miljontals människor runt om i världen...

 

Vi är tre Uppsala-studenter som har tagit beslutet att hjälpa andra som inte har fått samma förutsättningar i livet som vi. Vi ska därför åka till Tanzania under fyra veckor över julen för att volontärarbeta norr om staden Dar Es Salaam, genom den ideella organisationen Solidarity Travels. Vi kommer att arbeta med deras lokala samarbetspartner Art In Tanzania.

 

Tanzania är ett fattigt land som ligger i östra Afrika med 45 miljoner invånare, där en tredjedel av hushållen lever under gränsen för skälig levnadsnivå. Landet har gjort stora framsteg i att motverka barnfattigdom, men det kvarstår fortfarande stora problem. Närmare hälften av Tanzanias befolkning utgörs av barn under 15 år, trots det hamnar deras rättigheter ofta i skymundan. I Tanzania är det obligatoriskt att gå i skolan i sju år, men många barn får inte ens möjligheten att börja skolan, och de som börjar skolan fullföljer sällan sin skolgång. Den största orsaken till detta är att barnen behövs för att sköta hushållet och många unga flickor blir bortgifta i tidig ålder.

 

Ett annat omfattande problem i Tanzania är utbredning av HIV/AIDS, som har blivit klassat som en nationell katastrof. Cirka två miljoner lever idag med sjukdomen, men endast 30% av dem har tillgång till medicin. Viruset är orsaken till att 1,5 miljoner tanzaniska barn idag är föräldralösa. Ett sätt att bromsa utbredningen av sjukdomen är att sprida kunskap och att öka tillgängligheten till sjukvården.

 

Det projekt som vi planerar att arbeta med i Tanzania är att bygga upp ett så kallat ”vocational training room” som ska ligga i anslutning till ett ekologiskt volontärcentrum. På förmiddagarna kommer det att användas till ideell förskoleverksamhet och på eftermiddagarna till yrkesutbildningar för vuxna. Det kommer även finnas möjlighet för volontärer inom medicin att bedriva en mindre vårdcentral för småbarn. Verksamheten kommer att underlätta för människorna i samhället att få ökad tillgång till utbildning och vård.

 

Det finns inga resurser för att det här projektet än, så för att göra det möjligt har vi startat en insamling för att kunna driva det framåt. Vill du vara med att göra det här till verklighet? Hjälp oss genom att sätta in ett bidrag. Även det minsta bidraget gör stor skillnad!

 

Insättning sker på detta personkonto på Swedbank:

 

Clearingnummer: 84202          Kontonummer: 914 982 0822           Mottagarnamn: Lisa Olsen

 

Kontot är avsett endast för detta ändamål. Du kan märka din insättning med namn, men vill du vara anonym går det bra att lämna meddelande tomt. Alla pengar kommer gå oavkortat till projektet, utan några mellanhänder. 

 

Du kan även Swisha in ditt bidrag till: 076-82 68 848

 

Vi kommer att uppdatera bloggen när vi åker ner till Tanzania så ni kan följa oss och se vart ert bidrag hamnar.

 

Har ni fler frågor om oss och/eller vårt projekt får ni gärna kontakta oss på [email protected]

 

 

Rättigheten till både utbildning och vård är grunden för ett hållbart och humant samhälle!

RSS 2.0