Semester på Zanzibar

Vi avslutade vår vistelse i Tanzania med att åka till Zanzibar för att få lite semester innan det var dags att åka hem till vardagen igen. Vi tog flyget denna gång och det var den kortaste flygturen vi har varit med om. 14 minuter efter start landade vi på Zanzibars flygplats! Det var betydligt enklare att gå igenom immigration här än vid färjeläget, nu behövde vi bara fylla i våra uppgifter i en lista och sen var det bara att gå förbi.

 

Trots högsäsong så är det väldigt få turister här. Vi fick reda på att det är på grund av skräcken för Ebola. Det märktes även i volontärhuset där det vanligtvis är många fler volontärer, men att denna höst hade det varit färre än vanligt. Det är lite synd, eftersom Ebolautbrottet är över 800 mil ifrån Tanzania och risken att bli smittad är minimal.

 

Här på Zanzibar bodde vi uppe på nordspetsen, i Nungwi, på ett väldigt mysigt litet hotell. Vi har mest bara tagit det lugnt och legat under parasollen och läst eller vandrat runt på stranden.

 

 

På hotellet finns det Maasaier som arbetar som vakter. Rasmus kastade amerikanskt fotboll med en av dem, viket båda tyckte var väldigt kul. Rasmus gav bollen till honom på vår sista dag och han blev jätteglad.

 

 

 

Zanzibar är en av de fattigaste delarna av Tanzania och det känns lite konstigt att se gatorna bakom alla fina hotellen på stranden. Där bor lokalbefolkningen i halvfärdiga hus bland sopor och smuts.

 

 

 

Vi har varit på en spice tour där vi fick besöka en kryddplantage. Kryddor är en av de största exportvarorna och det var väldigt intressant att se hur allt växer. Här ser vi en av våra guider visa hur kvinnor använder en av växterna till smink, och Lisa som luktar på ett baby kanelträd. Roten luktade tigerbalsam och stammen luktade kanel!

 

 

 

Rasmus som är väldigt rädd för myggorna blev överlycklig när han fick veta att citrongräs fungerar bra som myggmedel!

 

 

Turen avslutades med att vi fick dricka ur en nyplockad kokosnöt och smaka på färsk frukt!

 

 

Art in Tanzania har ett volontärhus i Nungwi också, där de hjälper att rehabilitera skadade sköldpaddor som fiskare hittar och även hjälper sköldpaddebebisar att överleva och lära sig simma innan de släpper ut dem i havet igen. Vi var där en dag och fick hjälpa till att mata dem, både de vuxna och bebisarna. De yngsta var bara åtta dagar!

 

 

 

 

En morgon hittade vi en död liten valhajsbebis hade blivit strandad på grund av tidvattnet. Det var sorgligt att den var död, men lite häftigt att vi såg en då de är väldigt ovanliga. Foot for scale.
 
 
 
 
 
 

När man köper något här måste man pruta, vilket är något Malin och Lisa tycker är bara besvärligt och tar tid. Rasmus däremot tycker det är kul att försöka få ner priset så mycket som möjligt och står gärna och förhandlar i 10 minuter. Lisa hittade en väldigt fin tavla på ”the big five” som hon spanade på i ett par dagar och när hon bestämde sig för att köpa den gjorde hon det utan några enorma krafter för att få ner priset. Rasmus stod bakom och skakade på huvudet – det gjorde ont i hans förhandlarhjärta!

 

Sista dagen spenderade vi i huvudstaden Stone Town, där vi köpte lite mer souvenirer i den vindlande små gränderna, bland annat övertygades Malin om att köpa en lååång girafftavla.. Vi hängde även en del med Haley, en av den andra volontärerna från Madale som valt att fortsätta sitt volontärarbete på Zanzibar.

 

 
 
Freddy Mercury är född på Zanzibar, och det som Rasmus sett fram emot mest var att leta upp hans hus!
 
 
 
 
Zanzibar är verkligen en paradisö med sina vita stränder och turkosa, varma vatten! Vi har ätit mycket god mat (mycket sea food) och haft en skön och avkopplande semester innan det är dags att ta tag i vardagen igen hemma i kalla Sverige!
 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0