Fundi!

Inom byggprojekten jobbar det förutom volontärer även en del anställda, det är ett byggteam på 5-6 personer som kommer hit ibland. Vissa dagar har de jobbat riktigt länge och andra dagar har de inte kommit alls, för oss är det lite svårt att anpassa sig efter deras jobbmentalitet. Här kallar man alla byggarbetare ”fundi”, vill man säga någon något ropar man fundi och den som känner sig träffad svarar, enkelt!

 

Nu är det två byggen på gång här. Det ena är vårt vocational training room och det andra är ett extra hus som ska bli ett sovrum för volontärer. Den 5 januari ska det komma 12 nya volontärer hit och det finns ännu inte sovplatser till alla, därför ska det nu byggas det här extra sovrummet. De har vetat om att det ska komma fler volontärer ett bra tag men det var inte förrän igår de började bygga.  På grund av detta var de tvungna att jobba från tidigt på morgonen till efter klockan nio på kvällen för att ha en chans att hinna klart. De har även jobbat hårt idag så det ska bli intressant att se om de lyckas bygga upp huset innan de nya volontärerna kommer.

 

Det här huset bygger de mestadels i betong och vi var med och hjälpte till vid gjutningen av betongen igår. Här blandar de betongen rakt på den jordiga marken och verkar höfta till det lite med måtten, men de verkar på något sätt få ihop allt till slut ändå.

 

 
 
 
 

De hade varit och köpt armeringsstänger som antagligen var raka när de köptes, men sedan var tvungen att böjas vid transport. Därför fick de såklart böja tillbaka dom när de sedan skulle användas till grunden. En av arbetarna fick det att se väldigt enkelt ut, sedan skulle Rasmus prova och upptäckte att det inte alls var lika lätt som det såg ut. Men de blev raka till slut i alla fall!

 

 

Idag har vi varit och köpt lite material till vårt vocational training room. Det började med en lång och varm bilfärd till en brädgård. Det tog lång tid att sortera, räkna och markera träet vi skulle köpa, därefter lastades det på en lastbil som skulle frakta allt till vårt hus. Sedan kom vi till betalningen, då 1000 tanzaniska shilling är ca 4 svenska kronor var det en väldigt tjock bunt sedlar vi hade med oss. Summan för det här materialet slutade på 735 000 shilling.

 

 
 
 
 

När vi fått hit allt material började vi måla det med en slags mahognyolja, det är 200 träbitar som ska målas så vi har mycket jobb framför oss ett bra tag.

 
 
 
 
 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0